Новини

Стандарти управління проєктами PMI у Softline: як компанія виконує роботу

Кожен проєкт – це унікальний шлях, що огортає ідею та перетворює її у конкретний результат. У світі, що неперервно розвивається, здатність ефективно керувати проєктами стає критично важливою. Стандарти управління проєктами від Project Management Institute (PMI) прагнуть привести цей процес до системної і прозорої діяльності. Український ІТ-експерт, член Наглядової ради Intecracy Group Михайло Віговський, сьогодні, 10 жовтня 2023 року, провів для партнерів та клієнтів презентацію, присвячену системі управління проєктами, яка використовується у компаніях Intecracy Group.

«Ми маємо понад 20-річний досвід успішного впровадження ІТ-проєктів в банківському, фінансовому секторах економіки, для підприємств сфери торгівлі, транспорту і зв`язку, оборонній сфері тощо. У своїй діяльності ми використовуємо міжнародні стандарти управління проєктами PMI, що дозволяє розробляти та впроваджувати рішення під потреби клієнта з виконанням цілей і задач, дотриманням встановлених строків, забезпечуючи поетапне впровадження та високу якість послуги. Метою розробки є забезпечення додаткових переваг клієнтів у порівнянні з конкурентами (комерційний сектор), а також збільшення якості послуг та швидкості роботи (державний сектор)», — говорить Михайло Віговський.

Історія та місія PMI

PMI – це міжнародна організація, що була заснована у 1969 році з метою розвитку професії менеджера проєкту через створення стандартів, методологій та професійних сертифікацій. Основною місією PMI є підвищення ефективності та професіоналізму менеджерів проєктів по всьому світу.

PMBOK Guide – ядро методології PMI

Основний стандарт, що пропонується PMI, – це «Посібник з управління проєктами (PMBOK® Guide)», який став біблією для менеджерів проєктів. Він включає набір стандартів, нормативів, процесів і термінології, які формують основу для управління проєктами в різних галузях.

— Процеси: PMBOK розглядає 49 процесів, які об’єднуються у 5 групах процесів: початок, планування, виконання, моніторинг та контроль, та закриття проєкту.

- Області Знань: Стандарт також поділяє управління проєктом на 10 областей знань, включаючи області, такі як Закупівлі, Людські ресурси, Якість, Ризик та інші.

Сертифікації PMI

Для того, щоб допомогти професіоналам демонструвати свої навички та знання в області управління проєктами, PMI пропонує декілька рівнів сертифікації, серед яких:

- PMP (Project Management Professional): Ця сертифікація вимагає певного рівня освіти та досвіду і є однією з найвідоміших та поважних у світі.

- CAPM (Certified Associate in Project Management): Відмінний вибір для тих, хто хоче довести свої знання та розуміння процесів управління проєктами.

- PgMP (Program Management Professional): Для тих, хто управляє кількома пов’язаними проєктами і прагне підвищити свою ефективність.

Впровадження стандартів PMI в організації може стати викликом, оскільки це вимагає змін у культурі, процесах та системах управління. Однак, переваги, такі як покращення у консистентності, прозорості та прогнозованості проєктів, роблять цей процес коштовним. Проте стандарти управління проєктами від PMI встановлюють чіткий, консистентний фреймворк, який може бути адаптований під специфіку різних організацій та галузей. Вони не просто визначають «що» та «як» робити, але і підтримують менеджерів проєктів у розвитку їхньої кар’єри через сертифікаційні програми та постійне професійне розвиток.

«PMI та його стандарти продовжують еволюціонувати, надаючи професіоналам управління проєктами інструменти та засоби для підвищення ефективності та успішності їхніх проєктів у непередбачуваному та динамічному конкурентному середовищі», — відзначив Михайло Віговський.

Михайло Віговський, PMI, Управління проєктами

logo

Україна, 08341, Київська обл., Бориспільський р-н, село Вишеньки, вул.Велика набережна, будинок 11-А, приміщення 13

Email: info@softline.org.ua

Компанія Софтлайн ІТ — розробник інформаційних систем, софту на замовлення, системний інтегратор, постачальник телекомунікаційного обладнання, а також провідний постачальник якісних IT-рішень і бізнес-систем на ринку інформаційних технологій.