Новини

Бухоблік у держустановах: потрібна модернізація

Другого жовтня відбувся Форум для бухгалтерів та керівників бюджетних установ «Автоматизація бюджетного обліку та звітування в Україні: запити та реалії», організований Державним агентством з питань електронного урядування України.

Такий форум проводять уже вдруге, адже цифровізація державних структур та сучасні умови, в яких перебуває наша країна, вимагають від співробітників державних установ нових знань та навичок.

Відкриваючи форум, голова Державного агентства з питань електронного урядування України Олександр Риженко відзначив, що нагальним для українських державних органів є питання відмови від російського бухгалтерського ПЗ. За його словами, ще минулого року, згідно з відповідним рішенням РНБО, програмні продукти для бухгалтерського обліку російського виробництва потрапили під санкції та заборонені для застосування в Україні. Але відомо, що таке ПЗ і досі використовують у державних установах. Отже, одна з цілей форуму – ознайомити керівників та бухгалтерів держустанов із вітчизняними програмними продуктами для бухобліку та проінформувати, як саме краще перейти на їх використання.

Окрім того, Олександр Риженко зазначив, що фахівці з електронного урядування завжди готові проконсультувати співробітників державних органів стосовно таких актуальних питань, як впровадження електронних послуг, засобів електронної ідентифікації, взаємодії державних реєстрів. Своєю чергою, голова Державної казначейської служби України Тетяна Слюз наголосила на важливості впровадження електронної бюджетної та фінансової звітності. За її словами, завдяки спільній праці Держказначейства, Мінфіну, науковців та громадськості вдалося модернізувати цей процес і отримати «відкритий майданчик у державних фінансах». І наразі вже 40 тисяч розпорядників та одержувачів бюджетних коштів і державних цільових фондів відкрили свої електронні кабінети.

Протягом дня учасники форуму отримували корисні, актуальні комплексні знання. Адже сьогоднішній форум є спільною роботою Державного агентства з питань електронного урядування України, Пенсійного фонду України, Державної казначейської служби України, ДУ «Відкриті публічні фінанси», Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та представників комерційних компаній-розробників ПЗ. Жвава дискусія відбулася між представниками держави, бізнесу та слухачами форуму стосовно реформування бухобліку в державних установах. Зокрема, особливу увагу привертає Стратегія модернізації системи бухобліку та фінзвітності в держсекторі до 2025 року, яку розробляє Міністерство фінансів України. Цей документ передбачає створення та впровадження інформаційно-аналітичної системи ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності суб’єктами державного сектору, а також – уніфікацію програмного забезпечення, що використовується в держустановах.

Представники комерційного сектору, які розробляють, власне, ПЗ для бухобліку, запропонували провести спільну нараду між усіма зацікавленими сторонами, щоб при розробці стратегії були враховані найкращий досвід та виклики сьогодення. Також на форумі розглядали такі практичні питання, як моніторинг публічних закупівель, новації законодавства щодо складання звітності бюджетних установ, нюанси розрахунку ПДФО та військового збору, які утримують із заробітної плати працівників бюджетних установ. Окрім того, учасники форуму змогли обговорити на дискусійній панелі новації у звітності.

Компанія Softline пропонує рішення на базі платформи A5 Systems. А5 Бухгалтерія Бізнес це сучасне рішення для автоматизації основних процесів ведення бізнесу для підприємств будь-якої форми власності. А5 БУХГАЛТЕРІЯ БЮДЖЕТ це комплексне рішення, призначене для бухгалтерського обліку бюджетних установ, у якому враховані вимоги законодавства і реальна практика роботи установ різної відомчої приналежності, що фінансуються з державного чи місцевого бюджетів, та ведуть облік згідно Плану рахунків обліку в державному секторі.

А5 Бухгалтерія Бізнес, А5 БУХГАЛТЕРІЯ БЮДЖЕТ

logo

Україна, 08341, Київська обл., Бориспільський р-н, село Вишеньки, вул.Велика набережна, будинок 11-А, приміщення 13

Email: info@softline.org.ua

Компанія Софтлайн ІТ — розробник інформаційних систем, софту на замовлення, системний інтегратор, постачальник телекомунікаційного обладнання, а також провідний постачальник якісних IT-рішень і бізнес-систем на ринку інформаційних технологій.