Новини

В Україні запрацював стартап-акселератор Intecrator

В Україні почав роботу стартап-акселератор Intecrator. Його запустила Intecracy Ventures, інвестор групи IT-компаній, що працюють під брендом Intecracy Group, і EY в Україні.

Ця програма бере у стартапа-учасника контролюючу частку в 50%+1 акцію. Організатори акселератора пояснюють, що якщо стартап досягає певних метрик, частку віддають до розподілу в 70/30 або 75/25 на користь засновників.

Стартапи, які пройшли відбір, отримують фінансування, яке в компанії порівнюють зі стандартним seed-раундом. Точну суму в компанії не назвали, але уточнили, що вона може перевищувати $50−100 тис.

«Ми забезпечуємо стартап всім необхідним: це і розробники, тестувальники; обслуговування юридичної особи стартапу; бек-офіс (бухгалтерія, юридична, маркетингова, PR, HR та інша підтримка; запуск пілотних проектів; надання робочого місця і технічної бази… За необхідності ми надаємо початкові інвестиції в грошовому еквіваленті», — розповіли організатори проекту.

Перший етап акселерації триває 3 місяці (менторська програма, під час якої перспективи стартапу оцінюють), другий — мінімум 9 місяців, під час якого стартап отримує доступ до вказаних вище ресурсів і працює над продуктом.

За умовами роботи акселератора, для стартапу-учасника створюється компанія, в якій акселаратор отримує контроль: 50%+1 акція. Потім для стартапу визначаються віхи у розвитку (наприклад, MVP, перший пілотний клієнт, досягнення мінімального обороту), які залежать від проекту. У компанії відзначають, що при досягненні кожної віхи співвідношення часток змінюється і приходить до 70/30. Повернути контроль над проектом команда зможе, коли досягне першого такого показника.

Причина такої нестандартної схеми, як пояснили в компанії, в тому, що коли стартапи отримують умовно $50−100 тис. за 7%, такої суми проекту вистачає на 3−6 місяців життя, «потім гроші закінчуються, а продукту як не було так і немає». У той же час, у акселератора в таких випадках немає контролю за цільовим використанням коштів.

Юридично акселератор і стартап підписуватимуть договір, який обумовлює умови співпраці. Для кожної команди ці умови можуть бути індивідуальними. Окремо описується порядок того, як команда повертає контроль над стартапом.

Для стартапу буде створено юрособу, формату ТОВ, зареєстровану в Україні. Якщо законодавство буде змінюватися, компанія розглядатиме інші формати роботи.

«Якщо ми працювали і навіть не змогли зробити MVP, то ми просто витратили гроші, ресурси і зусилля даремно. І в даному випадку це не матиме сенсу, у кого контроль в стратапі, оскільки такий стартап нікому не цікавий. Ми зробимо все, щоб „віхи“ досягалися. У будь-якому випадку, в договорі з командою буде прописаний порядок наших дій на випадок, якщо стартап не стане успішним. Ми не зможемо змусити когось підписатися на умови, які його не влаштовують», — заявили в компанії, відповідаючи на питання, що станеться, якщо стартап не виконає умови контракту.

Intecracy Group, Intecracy Ventures, Intecrator, стартапи, стартап-акселератор

logo

Україна, 08341, Київська обл., Бориспільський р-н, село Вишеньки, вул.Велика набережна, будинок 11-А, приміщення 13

Email: info@softline.org.ua

Компанія Софтлайн ІТ — розробник інформаційних систем, софту на замовлення, системний інтегратор, постачальник телекомунікаційного обладнання, а також провідний постачальник якісних IT-рішень і бізнес-систем на ринку інформаційних технологій.