Новини

Україна та Туреччина домовились про співпрацю в оборонці ㅡ будуватимуть безпілотники та бойові кораблі

Президент України Володимир Зеленський та президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган підписали 16 жовтня двосторонні угоди про співпрацю країн в оборонній сфері. Угоди підписали під час робочої поїздки Зеленського до Стамбула, пише пресслужба Офісу президента.

Зокрема країни домовились про спільне будівництво бойових кораблів, БПЛА та всіх видів турбінних двигунів.

Також між Кабінетом міністрів України та урядом Туреччини підписали військову угоду, за якою між країнами мають поглибити співпрацю в «оборонці». У документі зазначили напрями співпраці, порядок обміну інформацією розвідки, правове регулювання роботи військових, відряджених кожною зі сторін, та порядки вирішення спорів між країнами.

Володимир Зеленський назвав співпрацю в оборонній сфері «визначальною для розвитку стратегічного партнерства».

«Ми маємо спільну точку зору і щодо подальшої співпраці у сфері безпеки та оборони, зокрема безпеки на Чорному морі та реалізації євроатлантичного курсу України», ㅡ сказав він.

Також на зустрічі між Україною та Туреччиною підписали документ про плани і завдання співпраці у сферах торгівлі, інвестицій, енергетики, транспорту та інфраструктури та митної політики.

На зустрічі 16 жовтня Україна та Туреччина домовились про новий формат співпраці ㅡ щорічні зустрічі міністрів закордонних справ і міністрів оборони за формулою «два плюс два».

Також Анкара готова взяти участь у так званій Кримській платформі — новому майданчику, який влада України хоче створити для деокупації півострова. Мета цієї платформи — захист прав і свобод жителів анексованого півострова, а також, власне, деокупація самого Криму. Зеленський закликав долучитися до неї міжнародних партнерів та Меджліс кримськотатарського народу.

Про таку ідею глава держави заявив під час виступу на Генасамблеї ООН наприкінці вересня, якихось конкретних рис ця платформа поки що не має.

Також Президенти домовились:

— спільно працювати над покращенням умов життя українців, зокрема кримських татар, які виїхали з анексованого півострова на материкову Україну;

— Туреччина підтримує перспективу членства України в НАТО, сприятиме взаємосумісності Збройних сил і НАТО і тому, щоби Київ відповідав необхідним критеріям для вступу в Альянс;

— президенти заявили про важливість якнайскорішого завершення переговорів щодо Угоди про вільну торгівлю між країнами;

— Туреччина вітає намір України приєднатися в статусі спостерігача до Організації ісламського співробітництва.

Володимир Зеленський, Реджеп Ердоган, БПЛА, Bayraktar TB2

logo

Україна, 08341, Київська обл., Бориспільський р-н, село Вишеньки, вул.Велика набережна, будинок 11-А, приміщення 13

Email: info@softline.org.ua

Компанія Софтлайн ІТ — розробник інформаційних систем, софту на замовлення, системний інтегратор, постачальник телекомунікаційного обладнання, а також провідний постачальник якісних IT-рішень і бізнес-систем на ринку інформаційних технологій.