Новини

Україна та оборонні проєкти ЄС: напрямки співпраці

На тлі того, що Євросоюз дозволив третім країнам брати участь у своїх оборонних проектах Програми Постійної структурованої співпраці (Permanent Structured Cooperation, PESCO), Україна прагне взяти участь у 20 з них. Про це розповів DW представник України при ЄС Микола Точицький.

Ідеться, зокрема, про військову мобільність. Це один з найбільших проєктів, до якого долучилися всі 25 держав-учасниць PESCO. Він має спростити й стандартизувати переміщення військ та техніки через кордони країн. Також Київ цікавить участь у платформі обміну інформацією щодо кіберзагроз і реагування на них.

Україна хоче долучитися і до проєктів з розробки та виробництва військової техніки. Зокрема, до створення єдиної платформи для БМП, бронетранспортера-амфібії та легкої бронемашини.

Посол Микола Точицький говорить, що попередні консультації вже почалися, тепер Україна працюватиме над підготовкою заявок на участь у конкретних проєктах.

«Це лише перший крок, створені рамки. Це хороші рамки, ми задоволені, що наші європейські колеги, нарешті, дійшли консенсусу. А у нас під ці рамки вже підведений діалог і наявна вся правова база»,— говорить посол.

За словами Миколи Точицького, участь у проєктах PESCO зможе дати Україні доступ до новітніх технологій, а також дозволить підвищити оперативну сумісність між її збройними силами та військами країн ЄС. Не менш важливим, на думку дипломата, є підготовка військових: «Ми повинні створити критичну масу фахівців, які допоможуть з пострадянської країни стати ефективною державою».

Україні є що запропонувати ЄС. Представник України при ЄС запевняє, що Україна має багато практичного досвіду, яким може ділитися, зокрема у протидії кібератакам, які постійно здійснюються на країну, а також у використанні бронетехніки. «Ми можемо говорити, наскільки себе виправдали ті чи інші складові, які були використані у виробництві нашої військової техніки, наприклад, в галузі броні»,— зазначає посол.

Також Україна може запропонувати виробничі потужності для збирання техніки, наприклад, у Харкові. «Будемо відвертими, у нас це буде дешевше»,— уточнює Точицький.

Програму Постійної структурованої співпраці (Permanent Structured Cooperation, PESCO) називали першим кроком у напрямку створення армії ЄС, хоча більш влучним було інше порівняння — «військового Шенгену». Адже всі повноваження залишилися в руках національних держав. Але й навіть такий формат став історичним кроком для Євросоюзу. Участь у PESCO є добровільною. З 27 держав ЄС до неї долучилися 25. Данія та Мальта вирішили не приєднуватися.

Програма PESCO передбачає підвищення операційної готовності ЄС. Для цього хочуть, наприклад, заснувати школу розвідки Євросоюзу.

Програма PESCO складається з двох частин. Перша — це 20 зобов'язань, наприклад, підвищувати оборонні бюджети. Для учасників PESCO вони є юридично обов'язковими. Друга частина — це оборонні проєкти. Вони є двох типів. Перший — розробка і створення нової військової техніки чи озброєнь, наприклад, європейського патрульного корвету. Другий — підвищення операційної готовності, наприклад, заснування школи розвідки Євросоюзу. У кожному проєкті беруть участь лише ті країни, які захотіли до нього долучитися.

Відкритою для участі третіх країн буде лише друга частина PESCO, тобто оборонні проєкти. У рішенні Ради ЄС зазначається, що згода на долучення буде надаватися у «виняткових» випадках. Головна умова — участь третьої країни має привнести «значну додану цінність» проєкту, крім того, така країна-учасниця має допомогти його успішній реалізації. Це може бути, наприклад, надання технічних фахових знань або ж організаційна чи фінансова підтримка проєкту. Крім цього, Рада ЄС встановила низку юридичних умов участі. Формально Україна відповідає умовам і відкритих перешкод для участі нашої країни в оборонних проєктах ЄС наразі немає.

З 2010 року представники ЗСУ брали участь у чотирьох бойових тактичних групах (БТГ) ЄС. У 2018 році було змінено Концепцію БТГ ЄС; передбачається їхня роль як головного інструменту реагування на раптові кризи.

У 2020 році (01.01 – 30.06.2020) підрозділи ЗС України в чергове заступали на оперативне чергування в БТГ ЄС “Хелброк” (наступне чергування заплановано в І півріччі 2023 року).

Україна, Микола Точицький

logo

Україна, 08341, Київська обл., Бориспільський р-н, село Вишеньки, вул.Велика набережна, будинок 11-А, приміщення 13

Email: info@softline.org.ua

Компанія Софтлайн ІТ — розробник інформаційних систем, софту на замовлення, системний інтегратор, постачальник телекомунікаційного обладнання, а також провідний постачальник якісних IT-рішень і бізнес-систем на ринку інформаційних технологій.