Новини

Штучний інтелект та бойове прогнозування: нові можливості для ЗСУ

Сучасні воєнні конфлікти та глобальна безпека ставлять перед військовими силами завдання швидкого та ефективного реагування на непередбачені обставини. У цьому контексті розробка та впровадження систем штучного інтелекту (ШІ) для прогнозування сценаріїв розвитку конфліктів стає важливим елементом стратегічного управління та прийняття рішень. Про це розповів український ІТ-експерт Сергій Балашук під час презентації продуктів та послуг 2024 року для Сил оборони та безпеки України.

Інтелектуальні технології

Штучний інтелект, зокрема системи машинного та глибокого навчання, дозволяє аналізувати великі обсяги інформації та визначати складні шаблони, що істотно підвищує можливості прогнозування сценаріїв бойових дій. Алгоритми ШІ можуть враховувати різноманітні чинники, такі як географічні особливості, кліматичні умови, рух військових формувань та соціально-політичний контекст.

Аналіз та прогнозування сценаріїв

Однією з ключових переваг використання ШІ у військових операціях є його здатність до оперативного та точного аналізу великих обсягів даних. Системи штучного інтелекту можуть використовувати дані з різних джерел, таких як супутникові знімки, аеророзвідки, бойових документів (зокрема, звітів) тощо. ШІ також може враховувати історичні дані, враховуючи попередні конфлікти та їх розвиток, щоб побудувати прогнози на основі попередніх патернів. Це дозволяє військовим стратегам розробляти більш точні та інформовані плани дій.

Сприяння прийняттю рішень у реальному часі

Однією з важливих переваг систем ШІ є їх здатність до аналізу в реальному часі. Сучасні технології дозволяють обробляти великі обсяги даних практично миттєво, що надає можливість оперативного реагування на змінні обставини.

«Впровадження систем штучного інтелекту для прогнозування сценаріїв бойових дій не тільки покращує ефективність військових операцій, але й забезпечує важливий елемент безпеки в умовах глобальної нестабільності. Інтеграція інтелектуальних технологій у військові стратегії є кроком у майбутнє, щоб забезпечити світовий мир та безпеку», — вважає Сергій Балашук.

Сергій Балашук, Інтеграція данних, ТОВ "Айкюжн ІТ"

logo

Україна, 08341, Київська обл., Бориспільський р-н, село Вишеньки, вул.Велика набережна, будинок 11-А, приміщення 13

Email: info@softline.org.ua

Компанія Софтлайн ІТ — розробник інформаційних систем, софту на замовлення, системний інтегратор, постачальник телекомунікаційного обладнання, а також провідний постачальник якісних IT-рішень і бізнес-систем на ринку інформаційних технологій.