Новини

Оприлюднено плани SpaceX щодо мережі Starlink

SpaceX опублікувала документ, в якому виклала свої плани щодо Starlink. Супутникова система надаватиме телефонні послуги, можливість створювати резервні копії для голосових дзвінків й дешевші тарифи для людей з низьким доходом за державною програмою Lifeline. Детально розглянемо подальші плани компанії.

Всі деталі вказані в заяві Starlink для Федеральної комісії зі зв’язку США (Federal Communications Commission – FCC) на отримання ліцензії Eligible Telecommunications Carrier (ETC) за Законом про телекомунікації (Communications Act). За словами SpaceX, це юридичне оформлення необхідно в декількох штатах, де вона буде встановлювати широкосмуговий зв’язок в необслуговуваних районах коштом державного фінансування. Статус ETC також дозволить отримати компенсацію за програмою Lifeline за надання знижок на послуги людям з низьким доходом.

Зараз Starlink знаходиться на стадії бета-тестування. Вартість її послуг становить $99 в місяць. Крім цього, стягується одноразова плата в розмірі $499 за установку терміналу для приймання сигналу, WiFi-роутер і всі необхідні кабелі та з’єднання. У документі SpaceX зазначено, що на цей час у Starlink понад 10 тисяч користувачів в США і за їх межами. Поки Starlink може встановити до 1 млн супутникових тарілок, і вона хоче отримати дозвіл від FCC на збільшення цього числа до 5 млн.

VoIP-плани

Бета-версія Starlink включає тільки інтернет-підключення, але за словами SpaceX, в кінцевому підсумку вона почне надавати й VoIP-послуги. Вони будуть включати:

  • голосовий доступ до телефонної мережі загального користування (Public Switched Telephone Network – PSTN) або її функціональному еквіваленту;
  • хвилини використання для місцевих служб без додаткової плати для кінцевих користувачів;
  • доступ до екстрених служб;
  • дешевші послуги для споживачів з низькими доходами.

SpaceX заявляє, що голосові послуги будуть надаватися за окремою ціною, схожою з місцевими міськими тарифами. План ще не допрацьований, проте компанія вже вивчає можливість використовувати платформи MSP (Managed Service Provider).

У заяві йдеться про те, що за базовим планом Starlink Services буде надавати телефонні послуги, що з’єднують клієнтів з платформою MSP через мережу, доступну через абонентське обладнання. У споживачів буде можливість використовувати звичайний телефон стороннього виробника, підключений до аналогового термінального адаптера, відповідним стандартом Session Initiation Protocol, або телефон з власним IP-адресою зі списку сертифікованих моделей.

SpaceX також вивчає інші варіанти телефонних послуг. Крім впровадження альтернативних голосових додатків в мережу Starlink і сторонніх провайдерів, Starlink Services розглядає можливість розробки власного рішення. Вибір підходу буде заснований на результатах тестування.

Резервне копіювання

Як і інші VoIP-провайдери, Starlink буде продавати цілодобове запасне джерело енергії для всіх охочих, яке дозволить здійснювати телефонні дзвінки в разі відключення електроенергії.

Запропоноване рішення буде відповідати правилу FCC, прийнятому у 2015 році колишнім головою Томом Уілером. І хоча опція резервного копіювання, описана в документі SpaceX, застосовується до телефонних послуг, бета-версія Starlink показує, що термінал може надавати широкосмуговий зв’язок з портативним джерелом живлення.

У документі SpaceX також представлені докладні плани щодо резервного копіювання та надмірності на рівні мережі. Згідно із заявою, Starlink Services матиме достатнє додаткове джерело енергії, яке дозволить продовжувати роботу без зовнішнього живлення в надзвичайних ситуаціях. Крім того, компанія зможе перенаправляти трафік з урахуванням пошкоджених об’єктів і управляти стрибками, викликаними аварійними обставинами.

На системному рівні Starlink Services створює надмірність мережі. Наприклад, у кожного користувача буде кілька супутників, з якими він зможе зв’язуватися. Своєю чергою, супутник буде здатний підключатися до кількох шлюзів. Система маршрутизації трафіку Starlink гарантує надійність мережі в разі надзвичайних ситуацій, що вимагають високої пропускної здатності.

Співпраця з Lifeline

SpaceX поки не надала подробиць щодо програми Lifeline. «На цей час у Starlink Services немає клієнтів за програмою Lifeline, оскільки в ній можуть брати участь тільки оператори зі статусом ETC», – заявили в компанії. Однак після його отримання SpaceX планує пропонувати послуги споживачам з низьким доходом і рекламувати їх доступність за цією програмою для відповідної аудиторії.

На цей момент Lifeline надає місячну субсидію в розмірі $9,25 на інтернет-зв’язок і $5,25 на телефонні послуги для сімей з низьким доходом. З урахуванням того, що вартість Starlink становить $99 в місяць, таких субсидій буде недостатньо. Тому SpaceX, швидше за все, запропонує альтернативні плани. Кожен провайдер отримує компенсації з фонду Lifeline за надання послуг відповідним споживачам.

Starlink як оператор зв’язку загального користування

У документі SpaceX також йдеться про те, що доступ до інтернету і телефонний зв’язок від Starlink будуть надаватися як послуги від оператора загального користування.

Методи регулювання широкосмугового зв’язку довгий час викликали суперечки.

  • Під управлінням Обами FCC класифікувала інтернет-провайдерів як операторів загального користування до Розділу II Закону про телекомунікації, щоб забезпечити правила мережевого нейтралітету.
  • В епоху Трампа FCC скасувала цю класифікацію. Проти неї активно виступали лобістські групи.

За словами юриста у сфері телекомунікацій та старшого віце-президента громадської групи Public Knowledge Гарольда Фелда, при бажанні FCC дозволяє компаніям пропонувати інтернет-послуги як оператор загального користування.

Прийняття цієї класифікації в плані SpaceX з метою отримати статус ETC і державного фінансування, можливо, не має великого значення. Однак, як зазначає Гарольд: «Це говорить про те, що SpaceX, ймовірно, не буде боротися проти класифікації по Розділу II. В ідеалі компанія навіть підтримає її. Але принаймні, вони по всій видимості не вважають Розділ II важким тягарем, який завадить їм надавати послугу».

Starlink

logo

Україна, 08341, Київська обл., Бориспільський р-н, село Вишеньки, вул.Велика набережна, будинок 11-А, приміщення 13

Email: info@softline.org.ua

Компанія Софтлайн ІТ — розробник інформаційних систем, софту на замовлення, системний інтегратор, постачальник телекомунікаційного обладнання, а також провідний постачальник якісних IT-рішень і бізнес-систем на ринку інформаційних технологій.